Tähtäimessä Kokoomus

Keskustan päätös käydä vaalikampanjansa nimenomaan Kokoomusta vastaan on viime päivinä herättänyt monilla tahoilla huomiota. Sosialidemokraatit ovat panneet asian merkille hämmästyksellä, mutta ilmeisellä tyytyväisyydellä. Helsingissä vaikuttava kokoomuslainen Seppo-Juhani Pietikäinen puolestaan on luonnehtinut ratkaisua “lyhytnäköiseksi” ja siteerannut perusteinaan Ruotsin keskustapuolueen vajoamista pienpuolueeksi. Se, miten länsinaapurin puoluekentän tilanne liittyy kotimaamme kunnallisvaaleihin, jää arvoitukseksi.

Keskustan vaalikampanjasta, puolueen esittelemistä linjauksista ja puoluejohdon valmiudesta kunnallisvaaleihin voi toki olla montaa mieltä. Kampanjan kärjen suuntaaminen Kokoomusta ja suurimman porvaripuolueen politiikkaa vastaan ei kuitenkaan ole “lyhytnäköistä”. Toisin kuin Pietikäinen kuvittelee, ainakaan tähänastisten näyttöjen valossa puolueiden näivettymiseen ei niinkään johda vastakkainasettelu Kokoomuksen kanssa, vaan paremminkin Kokoomuksen kanssa tehty liian luottavainen yhteistyö. Porvariston suudelmat on jo hyvin pitkään annettu Juudaksen huulin, mistä on esimerkkejä yhtä lailla valtakunnalliselta kuin kunnalliseltakin tasolta.

On toki totta, että Pietikäisen mainitsemat SDP ja Vasemmistoliitto kehuvat tämänhetkisen hallituksen politiikkaa. Tämä tosin perustuu lähinnä siihen, että vasemmistopuolueet ovat saaneet hallituskoalitiossa hetkellisen yliotteen. Niskalenkin vaikutukset kieltämättä ovat synnyttäneet erinäisiä omituisia ilmiöitä, kuten vaikkapa sen että muutamat radikaalimmat Vasemmistoliitonkin vaikuttajat ovat alkaneet vannoa sinipunan nimeen.

Mistään suloisesta harmoniasta ei kuitenkaan ole kysymys. Kokoomuksen lyhyt valta-asema suomalaisessa politiikassa on jo saavuttanut lakipisteensä, ja puolueen hegemonia on vähän kerrallaan murtumassa. Keskiössä on tällä hetkellä sosialidemokraattien todennäköinen nousu suurimmaksi kuntapuolueeksi, mikä merkitsee televisiossa eilen pyörähtäneen puoluejohtaja Jutta Urpilaisen mukaan selkeää haastetta nimenomaan Kokoomukselle. Sattumaa tuskin lie sekään, että kuntauudistuksessa on SDP ilmaissut valmiutensa kompromisseihin suunnaten selkeän viestin nimenomaan Keskustalle. Sosialidemokraatit ovat voimissaan, puolueella on täysi mahdollisuus ohittaa Kokoomus näissä kunnallisvaaleissa, ja tämän ohessa SDP on myös melko varmasti valmistautumassa jo vuoden 2015 eduskuntavaaleihin. Urpilaisen eilisessä esiintymisessä oli jälleen kerran helppo aistia häivähdys punamultaa.

Kokoomuksen vallankäyttöön on suurissa kaupungeissa ehditty jo väsähtää. Puolue on myös ilmeisesti itse tajunnut lähestyvänsä auringonlaskuaan, mikä selittänee viime aikojen täysin raivokkaat pyrkimykset läpiajaa aatteellisesti motivoituja rakenteellisia muutoksia niin kauan kun se on vielä mahdollista. Tampereella toteutettu yltiöpäinen yksityistäminen on tästä eräs malliesimerkki; kokonaan oma lukunsa on omituinen hinku kipata julkista rahaa milloin mihinkin kummalliseen projektiin, olipa kyseessä sitten Helsingin Guggenheim tai Tampereen tunnelit ja areenat. Ilmeisesti kykypuolue tarvitsee omat valkoiset norsunsa. Kuvaavaa on, että Vihreät ovat yleensä olleet tempauksissa mukana; rehellisyyden nimissä myönnettäköön, että suurissa kaupungeissa myös Keskustan harvat valtuutetut ovat tottumuksesta usein myötäilleet Kokoomusta.

Keskustan ratkaisu käydä kampanjansa nimenomaan Kokoomusta vastaan ei ole siis suinkaan lyhytnäköistä, vaan tarkoin harkittu ratkaisu. Vaalivoittoa se tuskin tuo, sillä paikallisella tasolla Kokoomusta vastaan iskevät myös muut puolueet. Keskustalle on kyse kuitenkin irtiotosta, joka on erityisen tärkeä puolueen lähihistorian valossa. Puolue on julistanut kampanjassaan kotiinpaluuta. Tämä ei viittaa ainoastaan perhearvoihin tai kotikuntaan, vaan myös siihen että puolue on aloittanut paluunsa historiallisille juurilleen.

This entry was posted in Kunnallisvaalit and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s