Uurnain antimet

Syksyn 2012 kunnallisvaalit on käyty. Tampereella on vaalitulos selvä, ja minua näyttäisi äänestäneen kaikkiaan 31 henkeä, siis osapuilleen jalkaväkijoukkueen verran. Aikoinaan ehdokkaana ollut tuttavani ja kollegani Ilona Pajari — omaa sukua Kemppainen — kertoi saaneensa 88 ääntä lähes kolme kertaa suuremmassa vaalipiirissä, joten tulokseni taisi olla kutakuinkin vertailukelpoinen. Kolmen kannattajani nimet tiedän ja kiitän tässä heitä kaikkia vielä kerran, sekä myös niitä minulle tuntemattomia, jotka numeroni kuponkiin laittoivat. Siihen nähden, etten ole ikinä ollut ehdolla mihinkään, enkä kyennyt sijoittamaan näihin vaaleihin aineellisesti yhtään mitään ja ajallisestikin hyvin vähän, niin ei voi olla muuta kuin iloinen. Todennäköisesti jokainen ääni oli täysin vakavilla mielin annettu. Luottamus on suuri asia.

Oman ääneni annoin Matleena Mikkoselle, yhdessä 138:n muun kanssa, koska halusin tukea suoraan samalla listalla ollutta nuorta ja mielestäni kyvykästä ehdokasta, jolla myös uskoin uutteran puoluetoimintansa perusteella olevan mahdollisuudet läpimenoon. Erikseen pitää antaa kiitokset hyvästä ja miellyttävästä seurasta sekä hänelle että muille puolueen nuorille; ensinnä ehdokkaina olleille Jenna Leppäselle ja varavaltuutetuksi suoriutuneelle Vilhartti Hanhilahdelle, ja toiseksi aika ajoin piilunkäyttäjänä toimineelle Jukka Koivulalle. Olen huomannut, ettei mikään ole hienompaa kuin yhteiskunnallisesti toimeliaiden nuorten ihmisten ponnistelujen seuraaminen.

Vaalituloksesta voin todeta jälkiviisaasti, että loppujen lopuksi vaalit kaiketikin vain vakiinnuttivat jo aiemmin muotoutuneen poliittisen tilanteen. Keskustan tulos oli toki kohtuullinen ja siihen voi olla syystä tyytyväinen. Tämä osoittaa ainakin minun mielestäni politiikan tervehtymistä ja todistaa sekä puolueen entisiltä vaikuttajilta että ulkopuolisilta tahoilta tulleet korskeat ennusteet Keskustan vajoamisesta kannatukseltaan toisen tai kolmannen luokan puolueeksi täysin katteettomiksi. Vaalituloksen valossa olen edelleen vakuuttunut, että Suomen poliittisessa kentässä on tilaus maakuntien etua puolustavalle kansanliikkeelle ja kansalliselle sivistyspuolueelle. Elpymistä osoittava vaalitulos itsessään on vahva velvoite puolueelle, ja tulevina vuosina Keskustan on vastattava kansalaisten luottamukseen kirkastamalla linjaansa. Keskiössä ovat sivistyspolitiikka, perusturva, ja seuraavien eduskuntavaalien lähestyessä vääjäämättä myös turvallisuuspolitiikka.

Muuten vaalien tulos ei ollut yllättävä. Kokoomus on yhä suurin puolue, vaikka eläneekin kenties lainatulla ajalla. Perussuomalaiset saivat voittonsa ja Vihreät eivät hävinneet, mikä kaiketikin takaa seuraavan neljän vuoden ajaksi uutta poliittista kinastelua merkitykseltään kolmannen luokan asioista. Tampereella tuli Keskusta menettäneeksi yhden valtuustopaikan, ja vaalien paikallisia voittajia olivat Perussuomalaiset sekä vähemmässä määrin sosialidemokraatit. Kokoomus piti silti yhä asemansa tässä kaupungissa, vaikka Harri Jaskaria tokko sentään nähdään pormestarina, ainakin mikäli hänen aiempaa toivettaan noudatetaan. Lisäksi, kuten jo monasti sanottu, vaalien valtakunnallisesti matala äänestysvilkkaus ei anna aihetta riemuun.

Tämä blogi jatkaa tulevaisuudessa sekä historiasta että toisinaan myös ajankohtaisista aiheista. Seuraava kirjoitus käsittelee todennäköisesti jälleen vaihteeksi itäistä Eurooppaa.

Advertisement
This entry was posted in Kunnallisvaalit, Politiikka and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Uurnain antimet

  1. Ilona Pajari says:

    Kiitos jälkimaineeni kohentelusta, mutta äänisaaliini vuonna 2008 oli vain 84 ääntä. Onnittelut omistasi; kuten totesin kotisohvan vaalivalvojaisissa, suurissa kaupungeissa tuppaavat menemään läpi lähinnä jostain asiasta todella tunnetut henkilöt, tai sitten ympärivuorokautiset kampanjoijat. Mutta puolue tarvitsee jokaisen äänen, siksi me riviehdokkaatkaan emme ole turhaan mukana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s