Kohudosentti kampuksella

https://i0.wp.com/static.iltalehti.fi/uutiset/backman2604MZ_uu.jpghttps://i0.wp.com/www10.uta.fi/Wentti/images/logo_tay.gif

“Kohudosentti” Johan Bäckman pistäytyi lupauksensa mukaan yliopistollamme tänään puoliltapäivin. Kyseessä oli vierailijaprofessori Tuomo Pietiläisen järjestämä tutkivan journalismin erityiskurssi, jossa toimittajaopiskelijat saavat tilaisuuden tavata kasvotusten “julkisuuden hallinnan mestareita”. Bäckmanin kykyjä tällä saralla tuskin voinee kiistää. Mies, joka onnistuu — luoja tietää, miten ja ennen kaikkea minkä vuoksi — nostamaan jopa pohjoiskarjalaisen hömppäblogistin sepustukset kertaheitolla ykkösuutiseksi Euraasian mantereella omaa selkeästi tiettyä lahjakkuutta masinoinnin jalossa taidossa. Poikkesin silkasta uteliaisuudesta katsomassa, miten luento sujui ja mitä miehellä oli sanottavaa.

Luennosta on jo uutisoitu Aamulehdessä sekä Turun Sanomissa, ja myös Utain on sanonut sanansa. Omasta puolestani voin todeta luennon olleen mainiota ajanvietettä ja katkaisseen mukavasti maanantaipäivää. On myönnettävä, että kohudosentti on armoitettu showmies ja veti luentonsa melkoisella revolverityylillä. Selvää myös on, että mies oli tyytyväinen saavutuksiinsa ja esitteli sekä kolmen vuoden takaista Sanomatalon mielenosoitusta että Syyrian-matkaansa selkeästi muistoistaan nautiskellen. Omanlaistaan veitikkamaisuutta miehessä siis on, mutta yllättävän vaatimattomiakin piirteitä dosentista ilmeni. Viime aikoina sattuneista syistä julkisuutta saanutta väitöskirjaansa hän kommentoi toteamalla, ettei opinnäyte ollut tutkimuksena niinkään merkittävä, vaikkakin sen menetelmälliseen osuuteen on viitattu muutamissa muissa teoksissa.

Esitelmän aiheina olivat eri mediakohut, jotka voin tässä luetella. Venäläisten isoäitien karkotukset; Pussy riot -tempaus sekä Bäckmanin ja professori Teivaisen yhteentörmäys; Kavkaz-center sekä kohudosentin sapelinkalistelu Mikael Storsjön ja Heidi Hautalan kanssa; Naši-nuorten tuominen maahan Sofi Oksasen kirjanjulkistamisen aikoihin; yllämainittu Helena Erosen hihamerkkikupla; Pronssisoturi-tapaus; ja siunatuksi lopuksi kuluneen vuoden aikana ministeritasollakin huomiota herättäneet venäläisten äitien huoltajuuskiistat. Mitä tulee luennon puhtaaseen asiasisältöön sen varsinaista aihetta, eli “informaatiopsykologista sodankäyntiä” koskien, voinee Bäckmanin esitystä pitää kohtalaisen onnistuneena. Mies tosiaan antoi kattavan kuvauksen kaikista masinoimistaan mediatapahtumista ja kuvaili myös herättämiään reaktioita. Kiinnostavia olivat dosentista Virossa julkaistut karikatyyrit, joista eräässä hänet oli kuvattu tonttu-ukon hahmossa virtsaamassa etelänaapurimme historian päälle.

Varsinaista viihdettä tarjosivat Bäckmanin väliaikakommentit ja vastaukset opiskelijain kysymyksiin. Yliopistomme journalistiikan opiskelijoille voi hyvinkin antaa täydet pisteet valmiudesta ja uskaliaisuudesta hiillostaa ja kritisoida kohudosenttia. Bäckmanin vastaukset olivat toisinaan vältteleviä, ja hän saattoi suorastaan sivuuttaa kysymyksen. Esimerkiksi erään opiskelijan tiedustaessa hänen kantaansa Venäjällä tapahtuvaan toimittajien ilmaisuvapauden tukahduttamiseen, pyysi Bäckman tätä tarkentamaan ketä nimenomaista toimittajaa hän tarkoitti. Toisinaan dosentti saattoi taas vastata hyvinkin suorasti. Tästä malliesimerkkinä voi ottaa erään toisen opiskelijan tiedustelun siitä, miksi dosentti käytti niinkin paljon aikaa Pro Karelia -yhdistyksen kanssa nahisteluun jos kyseessä on vain marginaaliryhmä. Bäckman ilmaisi mielipiteensä ykskantaan; dosentin mukaan Suomi rikkoo Pariisin rauhansopimusta salliessaan mainitun yhdistyksen toiminnan. Tyylilleen uskollisena Bäckman kuvaili erinäisiä tahoja varsin rääväsuiseen sävyyn; dosentin mittapuulla sekä journalisti Luke Harding että professori Hiski Haukkala olivat “lapsellisia” yksilöitä, joiden kirjoituksia “ei voi lukea naama peruslukemilla”.

Dosentin kenties omalaatuisin ja lievästi sanoen irvokkain kommentti koski Syyrian tilannetta. Bäckmanin mukaan presidentti Assad nauttii Syyrian kansan enemmistön kannatusta, ja halutessaan Syyrian kansalla on mahdollisuus valita seuraavissa vaaleissa hänen tilalleen uusi presidentti. Tällä hetkellä maassa käydään sisällissotaa, mistä dosentti totesi: “sisällissotaan kuuluu ikävä kyllä se, että toisinaan joudutaan tappamaan oman maan kansalaisia; niinhän täällä teillä Tampereellakin taisi kerran tapahtua”. Niinpä tosiaan. Erityisen koomista oli, että sama mies oli vain vähän aikaisemmin luentonsa yhteydessä kertonut painattaneensa “Pyöveli Mannerheim” -lentolehtisiä yhdessä “Antifasistisen komiteansa” kanssa sekä harkinneensa niiden levittämistä Helsingissä marskin syntymäpäivän aikoihin.

Dosentti ehätti jakaa opiskelijoille myös kotitehtävän, joka oli “miten Yleisradion uutistoiminta voidaan lamauttaa ja Helsingin Sanomat lakkauttaa informaatiopsykologisen sodankäynnin keinoin?”. Vastaukset voi kuulemma lähettää sähköpostissa, ja Bäckman lupasi “tavata kaikki vapaassa Damaskoksessa”. Seremoniamestarin elkeisiin kuului, että luennon lopuksi mies palkitsi parhaimmat yleisökysymykset esittäneen henkilön Pronssisoturi-pienoispatsaalla. Veistoksen sai Iida Tikka, joka oli luennon aikana onnistunut korventamaan dosenttia etenkin tämän professori Teivaisesta esittämien kommenttien osalta. Bäckman mitä ilmeisemmin osasi arvostaa kovaa opponenttia.

Dosentti Bäckmanin esitelmän viimeinen lause oli “jokainen voi olla informaatiosodan arkkitehti”. Eipä voi muuta kuin myöntää, että hän on omalla toiminnallaan osoittanut tämän todeksi. Sama tunnustettiin tänään myös eräässä toisessa luentotilaisuudessa.

Advertisement
This entry was posted in Yleinen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s