Mannerheim ja Varsova

http://img.yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/pirkanmaa/article5675605.ece/ALTERNATES/w580/Mannerheim+patsas+Vehmainen+Tampere

Muutamassakin eri kaupungissa veistokseen ikuistettu C. G. E. Mannerheim — ylläoleva siluetti on kuva täällä Tampereella sijaitsevasta patsaasta — sai maanantaina taas uuden pikku muistomerkin. Muistokivi paljastettiin Varsovassa, ja vihkimyksen suoritti paikalle varta vasten saapunut eduskunnan puhemies, sosialidemokraattien Eero Heinäluoma.

Suomen lähetystön rahoittama muistopaasi pystytettiin Szwoleżerów-kadulle, joka on nimetty Napoleonin-sotien aikaisen puolalaisen kevyen ratsuväen mukaan; sana on väännös ranskankielen sanasta chevaux-légers. Sijaintipaikka on lähellä kuninkaallista Łazienki-puistoa, Czerniakówin kaupunginosan tuntumassa nykyisellä lähetystöalueella, jossa aikoinaan sijaitsivat tsaarin armeijan ratsuväen majoitusalueet. Paikalla edelleen sijaitseva Pyhän Hengen katolinen kirkko on ehättänyt historiansa saatossa palvella myös Pyhälle Olgalle omistettuna ortodoksisena venäläisenä rykmenttikirkkona.

Mannerheimin henkilöhistorian tuntevat muistavat hyvin hänen oleskelunsa Varsovassa ennen ensimmäistä maailmansotaa, keisarillisen Venäjän armeijan palveluksessa. Puolassa on Mannerheimin oletettu rakkaussuhde ruhtinatar Maria Lubomirskan kanssa vielä tänä päivänäkin hauska muistelemisen aihe. Erilaiset Mannerheimiin liittyvät lemmentarinat vaikuttavat olevan toistuva ilmiö etenkin Itä-Euroopassa. Itse olen kuullut romanialaisen diplomaatti Raoul Bossyn pojanpojalta, että myös heidän suvussaan on kerrottu marskin hullaantumisesta lähettiläs Bossyn perheen erääseen naispuoliseen jäseneen. Ounastelen, että mannermaiset käytöstavat omannut Mannerheim ei ole vastannut romantiikkaan taipuvaisten itäeurooppalaisten ennakkokäsitystä kylmäkiskoisesta suomalaisesta, joten tavanomaiset huomionosoitukset ja ystävällisyys on haluttu oitis ymmärtää ihastuksena.

Palataksemme kuitenkin Mannerheimin oleskeluun Puolan pääkaupungissa, kenties harvemmin muistetaan hänen vierailunsa Varsovassa vuonna 1919. Valtionhoitajan tehtävät jättänyt valkoinen kenraali pistäytyi Puolassa syksyllä kärsittyään hieman aiemmin tappion Suomen presidentinvaaleissa. Puolan ja Neuvosto-Venäjän samana vuonna käynnistyneissä vihollisuuksissa oli tuolloin suvantovaihe, joten Suomen sisällissodassa hallituksen joukkoja komentaneen kenraalin visiitti oli eräs Varsovan seurapiiritapahtumia. Huhujen mukaan Mannerheim olisi Myśliwski-klubilla toiminut sekundanttina eräässä kaksintaistelussa puolalaisten upseerien välillä. Tarina kertoo, että suomalaisen kenraalin toverina olisi kaksintaistelua valvonut itse brittien sotilastarkkailija, Viktorian ristillä palkittu parkkiintunut silmäpuoli prikaatinkenraali Sir Adrian Carton de Wiart. Kovaotteinen ja moneen kertaan rintamalla haavoittunut de Wiart oli buurisodan ja ensimmäisen länsirintaman veteraaneja ja eräs monista Neuvosto-Venäjän vastaisen sodan aikana Puolassa oleilleista kuuluisuuksista; muita maininnan arvoisia olivat kardinaali Achille Ratti — sittemmin paavi Pius XI — ja ranskalaiseen sotilasvaltuuskuntaan kuulunut Charles de Gaulle, jolla niin ikään on muistomerkkinsä Varsovassa.

Varsovassa vuonna 1919 pistäytynyt Mannerheim oli siis näyttävässä seurassa, ja on erinomaisen hyvä asia, että hän on nyt saanut muistomerkkinsä Puolan pääkaupunkiin. Mannerheim tapasi vierailullaan luonnollisesti myös marsalkka Piłsudskin, jolle Suomi oli vanhastaan tuttu. Puolan päämies ja marsalkka oli neljätoista vuotta aiemmin vieraillut Kirkkonummella, mainitun paikkakunnan isännöidessä vuonna 1905 tsaarin valtakunnan oppositiopuolueiden konferenssia. Mannerheimin saatua muistomerkkinsä Varsovaan olisikin kenties paikallaan, että myös Piłsudski saisi näköisveistoksen Kirkkonummelle. Toivon mukaan puolalaiset rahoittajat tarttuvat tilaisuuteen.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/Warszawa_Marsza%C5%82kowska_1914.jpg

Kirjallisuutta:

Norman Davies, White Eagle, Red Star; The Polish-Soviet War 1919-1920, Pimlico, Random House 2011.

Kalervo Hovi , “Mitä Mannerheim teki Varsovassa syksyllä 1919?”, Faravid, Pohjois-Suomen Historiallisen Yhdistyksen Vuosikirja, 1979.

This entry was posted in Historia, Puola, Sota and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s