Aikakauskirja kuolemasta

Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seuran julkaiseman Thanatos-lehden toinen numero on ilmestynyt tänään. Artikkeleita on tarjolla filosofiasta, teologiasta ja hoitotieteestä sekä yleisemmin kuoleman asemasta kulttuurissamme. Sattuman oikusta olen päätynyt Seuran varapuheenjohtajaksi, joten mukana on myös kaksi omaa tekstiäni. Keskeisempi näistä on kirja-arvosteluni kapteeni Esko Lammin taannoisesta Sururistin kantajat -teoksesta.

Arvostelussa olen ohimennen tullut maininneeksi, että Vapaudenristin sururisti myönnettiin myös omalle isoäidilleni. Äidinpuoleinen isoisäni, nokialainen tehtaantyömies Matti Vikman, kaatui Summan taistelussa 6. helmikuuta 1940. Suojeluskunnassa jo ennen sotaa toiminut isoisäni oli sotilasarvoltaan alikersantti ja palveli tuolloin Jalkaväkirykmentti 7:n kolmannessa pataljoonassa, 9. komppaniassa. Marsalkka Mannerheimin allekirjoittama luovutuskirja ja surunauhaan sidottu Vapaudenristi saapuivat isoäidilleni aikanaan ja ovat nyttemmin äitini seinällä kehystettyinä. Sururistiä oli oikeutettu kantamaan sekä sodassa kaatuneen puoliso että hänen vanhempi tyttärensä.

Talvisodan aikaisen Jalkaväkirykmentti 7:n komentajan, silloisen jääkärieversti Kaarlo Heiskasen kohtalo sivuaa niin ikään oman aikamme kuolemantutkimuksen keskeisiä aiheita, itsemurhaa ja eutanasiaa. Sotien jälkeen kenraalikuntaan ja puolustusvoimain komentajaksi kohonnut Heiskanen riisti sittemmin hengen itseltään sairastuttuaan parantumattomaan haimasyöpään. Tuskaisen, hitaan ja varman menehtymisen sijasta valitsi jääkäriupseeri mieluummin nopean armokuoleman oman kätensä kautta.

Suosittelen itse kutakin tutustumaan Thanatos-lehden artikkeleihin. Lehden ensimmäinen numero on sekin arkistoitu ja luettavissa verkosta. Muistakaa myös parhaillaan voimassa oleva kirjoituskutsu tulevan vuoden ensimmäiseen numeroon.

This entry was posted in Historia, Sota, Yleinen and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s