Omintakeisista asiaohjelmistaan tunnettu Yleisradion MOT päätti tänään ilahduttaa meitä kiehtovalla dokumentilla vapaamuurareista. Tarjolla oli Dan Brownin romaanien veroista salaliittopropagandaa, jollaista vapaamuurarijärjestöstä on tietysti toistettu niin kauan kuin salaseura ylipäätään on ollut olemassa, 1830-luvun Yhdysvallat eräänä esimerkkinä.
Erityisen kiintoisa oli turkulaisen arkkitehti Jukka Paason esiintyminen. Haastattelussaan esitti Paaso vakavalla naamalla, että vapaamuurarijärjestö vihkii jäsenensä tervaamalla näiden kivekset, vieläpä kertoi todistaneensa moista seremoniaa. Tuntuu tietysti ikävältä kyseenalaistaa silminnäkijälausuntoa, mutta MOT-ohjelma ei ole aiemminkaan osoittanut järin kaksista lähdekritiikkiä asiantuntijoita valikoidessaan. Tiettyä kuuluisuutta saaneessa “Maahanmuuton hinta”-dokumentissaan käytti ohjelma tietolähteenään kauppatieteiden kandidaatti Pauli Vahteraa, joka on tunnettu meedionkyvyistään. Vahtera kykenee muun muassa kadulla näkemänsä neljän polkupyörän perusteella laskemaan maahanmuuttajille myönnettävien harkinnanvaraisten toimeentulotukien määrän. Vastaavia eksperttejä oli näemmä konsultoitu tuoreessa vapaamuurari-dokumentissa. Mukana oli myös holokaustin kieltäjänäkin tunnettu virolainen Jüri Lina, jonka mukaan Salomon temppelin veljeskunta on valtamediaa hyödyntäen vaivuttanut suuren yleisön “konsensustranssiin”.
Kivesten tervaus jäsenvihkimyksessä on toki jo sellaisenaan hupaisaa, mutta kerrassaan riemukkaaksi ohjelma äityi Tampereen yliopistosta kertoessaan. Dokumentin mukaan Tampereen yliopisto otti vapaamuurarit peräti “siipiensä suojiin” taannoisen Edges of Freemasonry –seminaarin yhteydessä. Kulttuurimarxilaista aivopesua harjoittanut opinahjomme on siis nyt myös osa harpin ja kulmaraudan veljeskunnan salamyhkäisen verkoston kudelmaa. Mitä ilmeisimmin vapaamuurarit myös hallitsevat Tampereen kunnallispolitiikkaa, ja vieläpä Rantaväylän tunneli oli vapaamuurarien masinoima. Ohjelmassa mainittiin Kokoomus ja myös täkäläinen pienpuolue Keskusta, mutta mikäli arvio Rantaväylän tunnelin alkuperästä pitää paikkansa, niin vapaamuurarijärjestö on kietonut otteeseensa myös tämän kaupungin vihreät, vieläpä aivan poikkeuksellisen voimakkaasti. Voin vain kuvitella, miten Tasvinan kokouksissa heilutellaan tervattua pensseliä vegaaniruokatarjoilun lomassa.
Poliittisen ja taloudellisen vaikutusvallan kasautuminen erilaisiin verkostoihin on toki kiintoisa aihe sellaisenaan. Vapaamuurarien poliittinen merkitys kuitenkin lienee paljolti jäänyt 1800-luvun kansallismielisen ja tasavaltalaisen aktivismin aikoihin. Luultavasti osuvamman dokumentin olisi saanut aikaiseksi vaikkapa muutamien maalaiskuntiemme Lions Clubeista tai Rotaryista, joissa kotikuntiensa silmäätekevät saattavat pistäytyä silloin kun valtuustokiireiltään ehtivät. Ylipäätään maamme moninainen yhdistystoiminta suo runsain mitoin mahdollisuuksia kaikenlaiseen verkostoitumiseen; toisinaan tässä voi myös olla sukupuolettunut tai vaikkapa ikäsyrjintää sisältävä pohjavire. Tätä ilmiötä olisi kukaties hyvä sivuta journalismin keinoin enemmänkin, mutta tällöinhän kyseessä olisi vain tylsä asiaohjelma. Repäisevämpää ja hienompaa on tehdä hämäriä salaliittoteorioita viljelevä dokumentti vielä 2000-luvullakin syystä tai toisesta mystisenä ja kiehtovana pidetystä vapaamuurarijärjestöstä.
MOT-ohjelman taso on viime vuosien aikana heitellyt varsinaisen paljon, ja välillä on tullut useamman kerran ajatelleeksi, että dokumentit sopisivat Ylen sijasta paremmin vaikkapa Jim-kanavalle. Ohjelman tekijöitä oli kuulemma myös “varoitettu ikävistä seurauksista” — millä tavoin, tätä ei tosin tarkemmin eritelty. Ohjelman nähtyäni sanoisin itse, että ainoa kuviteltavissa oleva ikävä seuraus toimittajain ja tuottajien kannalta lienee hetkellinen uskottavuuden rapautuminen.
Jussi hyvä, kiitos hyvästä referaatista. Jotain moista arvelinkin sen olevan ennakkomainonnan perusteella. En siis viitsinyt sitä edes katsoa. Itse olen kokenut muurarit mielenkiintoisena ja hyvänä järjestönä. Ovathan he perustaneet ja vielä nytkin johtavat Brysselin vapaata yliopistoa ULB:tä. Itse olen ensimmäiset akateemiset tutkintoni siellä suorittanut. Mitään velvollisuuksia ei opiskelijoille asetettu, paitsi tietysti opintomaksut ja tenteissä tumma puku. Näin siis 70-luvulla kun siellä itse opiskelin.
Opettajilta edellytettiin, ja kait vieläkin edellytetään, ns. libre-exament -valaa. Siinä he vannovat tai vakuuttavat puolustavansa uskonnoista ja puoluepolitiikasta vapaata tiedettä. Eikä se minusta ollut lainkaan huono asia. Ja pakkoflaaminkin otin mielelläni vastaan.
Joten sinulle KIITOS!
Pauli Vahteraa puolustelematta, sanoisin kuitenkin että olihan siinä kirjoituksessa vähän muutakin.
Miksei kukaan koskaan keksi salaliittoteoriaa kokoomuksesta, joka esimerkiksi oli ns. Turun taudin keskeinen taho.