Avointa keskustelua ihmismuokkauksesta

Historiallisten vuosipäivien ohessa ehättää toisinaan perehtyä myös valtakunnassa käytyyn poliittiseen keskusteluun. Ympäristöpolitiikassa alati puhuttava aihe on tietysti ilmastonmuutos. Vihreiden vaikuttaja Leo Stranius sivuaa tänään ilmastomuokkausta käsittelevässä kirjoituksessaan myös ihmismuokkauksen mahdollisuuksia:

“Ilmastomuokkauksen lisäksi on ehdotettu myös ihmismuokkausta (human engineering). Keinoja voisivat olla esimerkiksi ihmisten fyysisen koon pienentäminen, syntyvyyden alentaminen, ihmisten tekeminen yliherkäksi punaiselle lihalle tai silmien muokkaaminen siten, että ihmiset voisivat työskennellä ilman valoja. Myös ihmisten epäitsekkyyden ja empatiakyvyn lisäämistä lääketieteellisesti on ehdotettu. — Ehkä oikeasti kannattaisi mieluimmin vain vähentää päästöjä ja luopua fossiilisista polttoaineista, kuin turvautua ilmakehän tai ihmisten biologiseen muokkaukseen.”

Stranius on totta kai aivan oikeassa siinä, että ihmismuokkaus olisi ehdottomasti huonompi ja ei-toivottavampi vaihtoehto. Olen myös aivan samaa mieltä hänen kanssaan päästöjen vähentämisen tarpeellisuudesta.  Uskoisin, että tämänhetkisen kehityksen torjuminen vaatii vain lujaa poliittista tahtoa, ei siis niinkään ihmiskunnan suoranaista jalostamista pimeänäköisiksi, empaattisiksi ja pienikasvuisiksi vegaaneiksi.

Ajatus on kuitenkin varsin kiintoisa, ja ajatusleikeille on toki annettava sijaa. Mainittakoon, että Tampereen vihreiden nykyinen varavaltuutettu, diplomi-insinööri Jaakko Stenhäll esitti taannoin havainnollisesti, miten pienelle alueelle koko Mansen väestö mahtuisi jos koko kaupunki olisi aina Pyynikinharjua myöten kaavoitettu yhtä tiiviisti kuin Tammelan kaupunginosa. Straniuksen tuotua esille ihmismuokkauksen voisi ehkä tutkiskella, olisiko kaupunkirakenteen tiivistäminen vielä tätäkin pienemmälle alueelle mahdollista jos koko Tampereen väestö koostuisi varta vasten jalostetuista ihmisistä. Tietysti alhaisempi syntyvyys pitäisi uuden ympyräkaupungin sopivan kompaktina vielä pitkään.

Kuvatunlainen ihmismuokkaus tietysti synnyttäisi tiiviimmän asuinrakenteen ohella myös entistä sykkivämpää ja yhteisöllisempää kaupunkikulttuuria. Esimerkiksi vaikkapa Helsingissä sikäläisten vihreiden vaikuttajien lippulaiva Kallio Block Party saisi aivan uutta potkua. Etenkin, jos osanottajat tosiaan olisi jalostettu näkemään pimeässä; tällöinhän kadulla voisi bailata rennosti läpi yön ilman lisävalaistusta. Nähtäväksi jää, viriääkö ihmismuokkauksesta avoimempaa ajatustenvaihtoa.

This entry was posted in Media, Politiikka, Yleinen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Avointa keskustelua ihmismuokkauksesta

  1. Ihmisiä ei tosin tarvitse jalostaa minään edellytyksenä tiiviimmälle kaupungille. Kun katsoo vaikka Tampereella eri alueiden neliöhintoja ja asukastiheyttä, on aika ilmeistä että ihmiset hakeutuvat asumaan tiiviisti rakennetuille alueille – ihan ilman ihmismuokkaustakin.

    • Jussi Jalonen says:

      Mutta ihmismuokkauksella kaupungista saisi tietysti vieläkin tiiviimmän! Kivijalkakaupoissakin voisi olla matalammat katot.

      Neliöhinnat tietysti kertovat yhtä ja toista. Paljon on myös niitä ihmisiä, jotka hakeutuvat asumaan sinne, missä hinnat ovat matalammat, koska heidän tulotasonsa ei riitä tiiviin keskusta-asumisen ihanuuteen. Siinä tuskin ratkaisuksi riittäisi edes ihmismuokkaus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s