Veitsen terällä

Kuten uutisia seuraavat tietävät, Jyväskylässä tapahtui eilen puukotukseen päättynyt järjestyshäiriö taannoin ilmestyneen “Äärioikeisto Suomessa” -kirjan esittelyn yhteydessä. Tällä haavaa julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan — ja niitä on tullut paljon — kyseessä näyttäisi olleen varta vasten paikalle saapuneiden, ilmeisesti juopuneiden rettelöijien hyökkäys. Tapahtumat on yhdistetty Kansalliseen Vastarintaliikkeeseen, joka ei nähtävästi pitänyt kirjasta. Lopullista vahvistusta asialle toki vielä odotetaan.

Aamulehden soitettua minulle illalla annoin aiheesta nopean kommentin, jonka voi lukea tämän päivän numerosta, siis paperiversiosta. Yleensä olen ohjannut Vastarintaliikkeestä kyselevät toimittajat pätevämpien tutkijoiden pakeille — minähän olen siis kirjoittanut artikkelin vain islam-vastaisesta äärioikeistosta, tätä suoranaista uusnatsismia en ole samalla tavoin käsitellyt missään julkaisussa. Tällä haavaa tapaus oli kuitenkin ilmeisen akuutti, ja puoli yhdeksältä illalla en raatsinut pistää muutenkin pimeyden ytimessä kovalla kiireellä artikkeliaan laatinutta Alma-median toimittajaa soittelemaan muille ihmisille.

Muuten ei asiasta tarvinne sanoa muuta kuin se, minkä jo vuosi sitten sanoin Satakunnan Kansalle, sekä minkä aiemmin kirjoitin Tampereen vaalitorin rettelöiden jälkeen viime syksynä. Suosittelen myös lukemaan satakuntalaisen Sanna Seväsen taannoisen Suomen Kuvalehteen laatiman artikkelin.

Hieman yllättäen myös ministeritasolta on tapahtumia kommentoitu. Kuten aina, poliitikkomme ovat valistuneesti tilanteen tasalla ja tuntevat yhteiskunnallisen tilanteen perin pohjin:

AlexStubb-äärioikeisto

Ensi kerralla, kun Ulkopoliittinen instituutti järjestää taas aiheesta seminaarin, niin kutsu kannattaa siis lähettää myös ulkomaankauppaministerille. Please.

Advertisement
This entry was posted in Media, Politiikka, Yleinen and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Veitsen terällä

 1. J. Raiskinmäki says:

  Jonkinlainen koulutustilaisuus Stubbille tosiaan järjestettävä 🙂

  Arhinmäki sen sijaan kommentoi fiksummin.

  • Jussi Jalonen says:

   Mietin tuossa aamulla, miten politiikka on kummallista. Silloin kun tässä maassa oli jonkinlaista järjestyshäiriöiksi yltynyttä vasemmistolaista liikehdintää, niin enpä muista että kukaan Vasemmistoliiton edustaja olisi ryhtynyt puolustelemaan moista ainakaan selostamalla, että kyllä uusnatsismi on vaarallisempaa ja muistakaapa vain Joensuu 1990-luvulla. Eivätkä sen toisenkaan vasemmistopuolueen edustajat; silloinen SDP:n ministerihän pisti päinvastoin poliisit kadulle laittamaan anarkistit ruotuun (sekä samalla koko joukon sivullisia).

   Sen sijaan kun tätä nykyä uusnatsit tekevät kaasuiskuja ja nyt ilmeisesti myös puukotuksia, niin Perussuomalaiset kokevat tarpeellisiksi viitata kymmenen vuoden takaisiin kuokkavierasjuhliin ikään kuin tasapainottavana tekijänä. Yllättävää kyllä, jopa Kokoomus pitää suorastaan ministeritasolta aiheellisena muistuttaa, että onhan tämä nyt valitettavaa, mutta pitäkää mielessä että äärivasemmisto on ihan yhtä paha asia.

   Mistäköhän tämä kertoo? En ole aivan varma.

 2. poksu says:

  Esko Valtaoja kommentoi asiaa aamu-tvssä sanomalla, että kun ei ole mitään tietoa politiikasta, historiasta eikä ihmisestä,niin luulee jotakin.Kun tämä tietämättömyys yhdistetään niihin olosuhteisiin, missä tämä toiminta eri maissa ja niiden kannattajat ovat syntyneet, niin tartutaan puukkoon. Ikävä kyllä yli rajojen yhtyvä uusnatsismi jatkuu yhä.

 3. anonymous says:

  Stubbin tviitti on ymmärrettävissä, jos uskoo että ministeri kommentoi nimenomaan yleiseurooppalaista tilannetta, esim. Saksassa jotkut “suoran toiminnan” äärivasemmistoryhmät eivät varsinaisesti mitään pasifisteja. Ainakin mikäli Yleisradion radiotoimittajia on uskominen, ja miksemme uskoisi? (areena.yle.fi/radio/1758601)

  Sitten tosin pitää kummastella sitä, ettei Stubbin esikunnassa ole ketään joka olisi kertonut ministerille ettei tämmöistä tviittiä ihan nyt kannattaisi lähettää…?

  • Jussi Jalonen says:

   Sanotaan nyt vaikka vertauskuvaa käyttäen, että jos hyökkäyksen kohteeksi joutuisi kirkko, niin ministeritasolta ei osoittaisi kovinkaan hyvää tilannetajua ryhtyä juttelemaan että toki toki, mutta kyllä ne uskonnolliset kiihkoilijat ovat silti kauheaa väkeä hekin.

   Sitäkin tosiaan ihmettelen eikö ministerillä ole ketään neuvomassa mitä kannattaa eetteriin laittaa. Twitter-ketjussahan siis Stubb myöhemmin oikein intoutuu selostamaan miten kansallisuusaate ja sosialismi ovat olleet Euroopalle kammottavia asioita, ja miten ääriliikkeillä ei ole mitään eroa. Ehkäpä näin onkin, mutta mitä relevanssia sillä on tällä hetkellä taikka tässä nimenomaisessa tilanteessa?

   Ennen kaikkea Stubb tekee karhunpalveluksen omalle puolueelleen. Vasemmistossa on eräs perinteinen vakioteesi, että perinteinen oikeisto antaa piittaamattomuudellaan myös äärioikeiston kasvaa, koska se toimii epäsuorana lyömäaseena vasemmiston suuntaan. Kommentillaan tulee Stubb tahattomasti vahvistaneeksi vasemmiston pelot ja lisää tällä tavalla poliittista katkeroitumista. Luulisi sitä nyt ministerin tajuavan, että on niitä hetkiä jolloin pitää olla vain yksinkertaisesti solidaarinen.

   Perussuomalaisissa näemmä Sampo Terho ymmärsi tämän, mutta varapuheenjohtaja Eerola sitten ei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s