Naisten protesti

      

Eduskuntavaalien jälkipelin yhteydessä on toistaiseksi puhuttu huomattavan vähän sukupuolen vaikutuksesta vaalitulokseen. On-Time Research Solutions Oy on tänään julkaissut vaalien jälkeen tehdyn kyselytutkimuksen, jossa on monen muun asian ohella tarkasteltu myös puoluekannatuksen eroja miesten ja naisten keskuudessa. Tulosta on kiintoisaa verrata parin vuoden takaiseen Ylen teettämään vastaavaan kyselyyn. Huomio kiinnittyy etenkin naispuolisten äänestäjien keskuudessa tapahtuneisiin puoluekannatuksen muutoksiin.

Kaksi vuotta sitten Yleisradion teettämä kysely antoi seuraavat tulokset naisäänestäjien puoluekannatukselle:

Kokoomus: 23,4%
Sosialidemokraatit: 19,6%
Keskusta: 17,7%
Vihreät: 12,1%
Perussuomalaiset: 11,3%

Tuoreessa tutkimuksessa lukemat ovat muuttuneet ratkaisevasti:

Keskusta: 22,6%
Sosialidemokraatit: 19,6%
Perussuomalaiset 16,3%
Vihreät: 12,2%
Kokoomus: 11,9%

Samaan aikaan miesten äänestyskäyttäytyminen ei ole merkittävästi muuttunut, poikkeuksena äänimääräänsä kasvattanut keskusta. Muiden puolueiden osalta miesten tulokset ovat lähestulkoon virhemarginaalin sisällä.

Kyse voi olla tilastollisesta oikusta tai sattumanvaraisesta tuloksesta, mutta pyörittelipä lukemia miten tahansa, niin lopputulokseksi jää, että naiset ratkaisivat nämä vaalit. Merkityksellistä on ennen kaikkea kokoomuksen naiskannatuksen häkellyttävä romahdus sekä perussuomalaisten rynnistys kolmen suuren joukkoon myös naisäänestäjien keskuudessa. Aiemmin jopa vihreät olivat perussuomalaisia enemmän naisäänestäjien suosiossa, mutta näissä vaaleissa järjestys vaihtui. Suomen Keskusta kohotti kannatustaan miesten ja naisten keskuudessa, mutta naisten kannatus nousi enemmän.

Kokoomuksen naiskannatuksen romahtamiselle voi hakea monia eri syitä. Eräs syy lienee ollut siinä, että kokoomuksen uusi puoluejohto tuli laiminlyöneeksi vuonna 2007 vaalivoiton tuoneen “Sari Sairaanhoitajan” asian jotakuinkin täysin. Kodinhoidontukeen ja lapsilisiin kohdistuneilla leikkauksilla lienee niin ikään ollut osuutensa, etenkin kun puolue ryyditti vaalikampanjaansa lupaamalla vielä lisää leikkauksia. Samaan aikaan perussuomalaiset ja keskusta profiloituivat oppositiossa tarmokkaasti pitämällä näitä kaikkia asioita esillä, puolustamalla perhepolitiikkaa ja vastustamalla kokoomuksen leikkauslinjaa. Tämän lisäksi etenkin perussuomalaiset näyttäisi onnistuneen naisehdokkaiden asettelussaan loppujen lopuksi varsin hyvin.

Tarinan opetus? Vaalien jälkeen on kauhisteltu Suomen muuttumista vanhoillisemmaksi ja piesty suuta maakuntien ja kaupungin kuvitteellisista kuplayhteisöistä. Vaalituloksen todellinen sisältö näyttäisi kuitenkin olevan naisten protestissa. Pääministeripuolueen viitattua neljän vuoden ajan kintaalla etenkin naispuolisten äänestäjien kannalta tärkeille asioille huomattava osa naisista päätti äänestää niitä puolueita, jotka olivat ilmaisseet halunsa tehdä näille asioille jotain. Ennen kaikkea naisten äänet suuntautuivat niille kahdelle puolueelle, joilla oli kannatuksensa puolesta paras mahdollisuus päästä myös lunastamaan lupauksensa, olivatpa näiden puolueiden prioriteetit sitten muuten minkälaiset hyvänsä.

Advertisement
This entry was posted in Politiikka and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Naisten protesti

  1. Oscari says:

    Mielenkiintoisesti tuot esille monia keskeisiä asioita. Eräs on myös demareiden pysyminen samassa prosentissa. Jutta Urpilaisen vaihtuminen Antti Rinteeseen ei karkottanutkaan ihan kaikkia mummosarjan äänestäjiä. Mutta ehdottomasti Keskusta ja Persut ovat kisan voittajat, siinä ei ole millään vastaväitteellä sijaa.

    • Jussi Jalonen says:

      Sikäli tosiaan mietin, että noita tuloksia voinee keskenään verrata, koska demarien ja vihreidenkin kannatus on pysynyt täsmälleen samana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s