Vuodesta 2015 on näillä näkymin tulossa islamilaisten uskonsoturien suuri merkkivuosi. Puolisen vuotta Charlie Hebdo -lehteen suuntautuneen terrori-iskun jälkeen on tänään ilmoitettu uudesta iskusta, tällä kertaa kaasutehtaaseen Grenoblessa. Tässä vaiheessa tiedossa on, että iskun suorittaja on nimeltään Yacine Sali, ja hän on ollut Ranskan tiedusteluelinten valvonnassa aiemmin vuosina 2006-2008. Iskun yhteydessä hän on nähtävästi käyttänyt ISIS-järjestön lippua.
Kalifaatin lippu tekee tapauksesta kiintoisan. Charlie Hebdon iskun aikoihin muutamissa kirjoituksissa otaksuttiin, että hyökkäyksen taustalla olisi ollut Al-Qaedan ja ISIS-järjestön välinen kilpailu. On aivan liian aikaista sanoa mitään varmaa tämänpäiväisestä Grenoblen iskusta, mutta mahdollistahan toki on, että kyse oli tavallaan kalifaatin vastavedosta tässä kilpailussa. Voi olla, että Ranska on muotoutunut kahden jatkuvasti panoksia korottavan islamilaisen terroristijärjestön väliseksi kilpakentäksi. Toisaalta ISIS-järjestön lippu on myös helppo tavaramerkki, jolla yksinäinen susikin voi brändätä tekonsa. Tapahtumalla voi olla myös yhteytensä vierastaistelija-ilmiöön. Aikaisempi toiveeni siitä, että kalifaatin viimeaikaiset julmuudet tekisivät uskonsoturien rekrytoinnin hankalammaksi, näyttäisi jo muutenkin osoittautuneen turhaksi.
Tällä hetkellä islamilaisen terrorismin ja “Eurojihadin” keskiössä näyttäisi joka tapauksessa olevan nimenomaan Ranska, missä tietysti sinänsä ei ole mitään uutta. Maan eurooppalaisittain verraten suuri muslimiväestö, sikäläisen oikeistopopulistisen kansallisen rintaman viimeaikainen poliittinen menestys ja sattuneista syistä tulehtuneet suhteet muslimiyhteisön ja sekulaarin yhteiskunnan välillä tekevät maasta otollisen kohteen terroristijärjestöille, jotka laskevat hyötyvänsä tilanteen kärjistämisestä. Hajanaiset kostoiskut Ranskan muslimiväestöä vastaan lienevät valitettavasti jälleen kerran todennäköisiä, elleivät sikäläiset viranomaiset pidä varaansa.
Lisäys: myös Kuwaitissa on tapahtunut pommi-isku šiialaiseen moskeijaan, ja tästä ISIS on ottanut virallisesti vastuun. Samaten myös Tunisian Soussessa on surmattu ainakin 27 ihmistä hyökkäyksessä lomahotellien ranta-alueelle. Iskujen samanaikaisuus herättää kysymyksiä niiden mahdollisesta koordinaatiosta. Kyse voi silti olla pelkästä sattumasta; meneillään on ramadanin toinen perjantai, joka on etenkin moskeija-iskun kannalta otollinen ajankohta.
Samaan aikaan terrori-iskuja on tehty myös Tunisiassa ja Kuwaitissa. Voisiko ISIS olla kaikkien näiden tekojen takana: joko suunnittelijana tai innoittajana? Ajatus monessa eri maassa yhtäaikaisiin terroritekoihin kykenevästä organisaatiosta on pelottava. ISIS:llä rahaa riittää, koska se harjoittaa ihmiskauppaa ja musta pörssin öljykauppaa ja on lisäksi ryöstellyt ympäriinsä Irakissa ja Syyriassa.
Kirjoittelinkin tuohon bloggaukseen lisäyksen näistä tapahtumista samaan aikaan, kun postitit. Kuwaitin iskusta ainakin ISIS on ottanut jo virallisen vastuun.
Muuten voi kyse olla sattumastakin. Tuossa ylempänä veikkasin, että ramadanin toinen perjantai on ajankohta, joka on tavallaan yksinäiselle terroristillekin otollinen päivämäärä.
Tunisian isku tuntuu näistä kaikkein oudoimmalta jo ylipäätään raakuutensa ja suoran toimintansa takia, ja tässä vaiheessa sen kohdalla ajatukset kääntyvät joihinkin paikallisiin pohjoisafrikkalaisiin islamistiryhmiin.
Ramadan ei ainakaan rauhoita jihadisteja, ehkä pikemmin saa hulluuden kukkaansa.
Koska aiempaa bloggaustasi ei voi enää kommentoida kysyn asiaa täällä: Mikäli SS olisi edelleen olemassa armahtaisit rintamakarkurit tai järjestöstä omasta tahdostaan irtaantuneet välittömästi?
Tietysti. Miten luulet, että Waffen-SS-miesten kanssa ylipäätään meneteltiin viime sodan jälkeen?