Hiljainen kevät

 

Maaliskuun aikana en ehtinyt tuottamaan sisältöä tähän blogiin, ja tällä haavaa näyttäisi siltä, ettei aika riitä jatkossakaan. Muut kirjoitustyöt pitävät kiireisinä. Eipä niin, että minulla olisi mitään järin mielekästä sanottavaa viime aikojen tapahtumista tai asioista muutenkaan. Tässä ajassa on nykyisin tapahtunut varsin vähän mitään sellaista, mitä osaisin kommentoida, ja vaikka osaisinkin, niin fiksummat ihmiset ovat tehneet sen jo paljon paremmin.

Viime vuonna pidin alkuvuodesta taukoa, enkä kirjoittanut helmikuussa mitään. Nyt kun näemmä maaliskuu 2016 on samaten jäänyt kalenterissa vaille merkintöjä, voisin tällä puheella pistää blogini telakalle saman tien loppukevääksi. Ellei nyt jotain vallan erityistä satu, niin keväästä tulee näin verkkomaailman puolella hiljainen. Olen myös poistanut Twitter-tilini, todennäköisesti lopullisesti. Elävässä elämässä minut tietysti voi edelleenkin nähdä siellä täällä, kuten vaikkapa Kauhavalla jääkäriseminaarissa parin viikon päästä.

Edellisessä raapustuksessani puolittain lupailemani arvostelu Suomalaiset fasistit -teoksesta jää sekin tekemättä, mutta ylipäätään suosittelen kirjan lukemista. Opus on vallan hyvä, ja todennäköisesti päätynee Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi. Vain kirjan epilogi on hiukan toispuoleinen ja olisi ollut parempi ankkuroida paljon vankemmin tämänhetkiseen keskusteluun. Ajankohtaisia asioita sopii ilman muuta kommentoida historiateoksissa, ja muun muassa Thomas Pakenham lopetti vuonna 1979 ilmestyneen buurisotaa käsittelevän suurteoksensa silloisen apartheid-hallinnon arvosteluun. Fasistit-teos jättää oman katsauksensa tähän päivään turhan vajaaksi, vaikka sekin vähä tietysti riitti ärsyttämään joitakuita yksilöitä. Loppuluvussa on myös harmiton pikku töppäys; kirjoittajana ilmeisesti ollut Silvennoinen antaa eräässä virkkeessään ymmärtää, että ateismi kuuluisi myös tämän päivän äärioikeiston vihollisiin. Oman aikamme ateismi on enemmänkin itse uusoikeistolainen liike, ja vallankin viime päivinä puhjennut skisma oikeistopopulistien ja luterilaisen kirkon välillä riittänee tekemään selväksi, mikä instituutio on tämän päivän taantumuksellisten eräs ykkösvihollinen.

Ehätin näemmä vastoin lupauksiani kuitenkin sanoa jotain ajankohtaisistakin asioista? Mutta, pidemmittä puheitta, siirryn kevätvapaalle.

Advertisement
This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s