Paluu Atlantikseen

   

Blogiani kevättalvella 2014 lueskelleet muistanevat tuolloin julkaisemani lukupäiväkirjan Ayn Randin romaanista Atlas Shrugged. Lukupäiväkirjan viimeisessä osassa lupasin vielä julkaista esseenomaisen epilogin teoksesta ja Randin aatemaailmasta. Kuten hyvin usein käy, ajatus kehkeytyi alkuperäistä suuremmaksi ja tämän seurauksena olen nyt laatimassa kokonaista esseekokoelmaa Ayn Randista, hänen elämäntyöstään ja aatemaailmastaan. Suomen Tietokirjailijat ry on tänään suosiollisesti myöntänyt hankkeelle kolmentoista tuhannen euron apurahan, mistä yhdistykselle kiitokset!

Kirjan tekemiseen menee jonkin aikaa. Valmistuessaan se tulee käsittääkseni olemaan ensimmäinen suomenkielinen tietoteos Ayn Randista. Väittäisin, että tilausta kirjalle tästä aiheesta on hyvinkin olemassa, kun pitää mielessä miten Randin persoona mainitaan aika ajoin myös meikäläisessä poliittisessa keskustelussa. Randin perintöön ovat viime vuosina viitanneet muun muassa Julkisen Sanan Neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström sekä kirjailija Sirpa Kähkönen. Suomessa puhutaan Randista tätä nykyä käytännössä jatkuvasti, mutta suomenkielistä tietokirjallisuutta Randin aatteista, elämästä ja hänen historiallisesta merkityksestään ei ole olemassa.

Ellei suomenkielistä tietokirjallisuutta ole, sellaista voi onneksi kirjoittaa itse! Eritoten, kun sille on vielä rahoituskin. Kirjan esseissä on tarkoitus käsitellä muun muassa Randin suhdetta amerikkalaisuuteen ja hänen rooliaan amerikkalaisen markkinahenkisen oikeiston taustavaikuttajana, Randin näkemyksiä sankarillisesta miehisyydestä ja kapitalismin etiikasta, hänen asemaansa populaarina kulttihahmona, sekä hänen aatteittensa kanavoitumista valtavirran politiikkaan Yhdysvalloissa ja muualla.

Pääosa työajasta menee tästä lähin Randin seurassa, mutta blogissani jatkan vielä talvisota-aiheesta kirjoittamista ja Summan taistelua käsittelevän kirjani esittelemistä. Suomen talvisota ja Ayn Rand kietoutuvat muuten sikäli yhteen, että Rand teki sodan aikana kohtuullisen rahalahjoituksen Fighting Funds For Finland -rahastolle. Lahjoitukset eivät tavoittaneet Suomea ennen kuin sota oli jo ohi, mutta niistä oli apua sen jälkeenkin. Maanmiestensä tavoin myös Rand oli tehnyt onnistuneen ja tervetulleen sijoituksen kansakuntaan, joka oli sodan myötä vähitellen löytämässä tiensä kohti sosialidemokratiaa ja sopimusyhteiskuntaa.

Advertisement
This entry was posted in Historia, Kulttuuri, Politiikka and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Paluu Atlantikseen

  1. Isaiah says:

    Lueskelin aikalailla kokonaan läpi lukupäiväkirjasti ja toivotan onnea tälle projetille. Rand-kultti ja sen vaikutukset erityisesti amerikkalaiseen sielunmaisemaan ovat jollain tasolla kiinnostaneet, muttaen ole koskaan jaksanut oikeasti syventyä aihepiiriin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s