48 tuntia

Helsingin keskiviikkoisen yliopistolakon jälkeen alkoi tapahtua yhtä ja toista. Perjantaina Julkisten ja Hyvinvointialojen Liitto päätti vauhdittaa opetusalan neuvotteluja rautateihin iskevillä tukilakoilla, jotka tapahtuisivat täsmälleen samaan aikaan Tampereen yliopiston työtaistelun kanssa 7. maaliskuuta. Mene tiedä sitten, millainen vaikutus idänkauppaan ja paperiteollisuuteen purevalla lakonuhalla oli, mutta joka tapauksessa Sivistystyönantajat päätti nopeasti tarttua sovintoesitykseen solmiakseen langat yhteen yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten kanssa. Jäljelle jäivät enää yksityinen sosiaalipalveluala ja yliopistosektori. Yliopistojen työriidan sovittelu alkoi sunnuntaina iltapäivällä ja muuttui välittömästi surkuhupaisaksi. Sivistystyönantajien toiminnanjohtaja Teemu Hassinen päätti alkajaisiksi paheksua Keskisuomalaisen julkaisemaa Jyväskylän tieteentekijäin mielipidekirjoitusta, mutta julisti kuitenkin “kunnioittavansa sovittelun rauhaa”. Vajaa puolisen tuntia tämän lupauksen jälkeen Sivistystyönantajat pukkasi eetteriin tiedotteen, joka ei kunnioittanut sen paremmin sovittelun rauhaa kuin edes tosiasioita.

Sivistystyönantajat itse ovat ilmeisen vihkiytyneitä tiedotteen sisältöön, sillä he päättivät alleviivata sitä vielä erikseen toistamalla tekstin avainkohtaa “Jo toteutuneeseen Helsingin yliopistoon kohdistuvaan lakkoon ei lähtökohtaisesti päädytty työnantajan hylättyä sovittelijan sovintoesityksen. Lakkoon päädyttiin palkansaajien keskeytettyä neuvottelut ja tästä seuranneiden heidän käynnistämien työtaistelutoimenpiteiden johdosta.” Mikäli toistaa sitkeästi sanaa “lähtökohtaisesti”, voi kaiketi saada ainakin itsensä vakuuttuneeksi; totta kai työtaistelutoimenpiteet käynnistettiin jo hyvissä ajoin neuvottelujen ajauduttua kerta toisensa jälkeen umpikujaan, ja ne käynnistettiin muodollisen lakkovaroituksen kautta. Lopullinen tosiasia on kuitenkin se, että päivää ennen takarajan umpeutumista Sivistystyönantajat hylkäsi ehdotuksen, jonka yliopistolaisia edustavat neuvottelujärjestöt olivat hyväksyneet yksimielisesti. Tämä on todettu avoimesti valtakunnansovittelijan toimistosta, joka on tässä kiistassa täysin puolueeton taho. Ellei ensimmäisessä virkkeessä olisi “lähtökohtaisesti”-sanaa, Sivistystyönantajat voisi vetää suoraan tilille siitä, että he väittävät valtakunnansovittelijaa valehtelijaksi.

Tiedotuksen avaaminen große Lüge -tekniikalla heti kun työriidan sovittelu on alkanut ei lupaa varsinaisesti mitään järin hyvää, mutta todennäköisesti kyseessä on vain hätäinen kasvojenpesuyritys. Sivistystyönantajien toiminta kuluneella viikolla ei herättänyt juuri missään myönteistä huomiota, ja liittokierrosta seuraavat median kommentaattorit pitivät työnantajapuolen toimintaa “virhearviona” ja “pelisilmän pettämisenä”. Hassinen, Somer & co luonnollisesti haluavat tuottaa neuvotteluprosessista oman jokseenkin persoonallisen historiantulkintansa jo ihan omiksi mielikseen, ja voi totta kai olla, että työnantajapuoli on alkanut yksinkertaisesti menettää hermojaan. Huomio tietysti kiinnittyy siihen, että Sivistystyönantajat nyt väittävät, etteivät he suinkaan halua yksipuolista saneluvaltaa palkkausjärjestelmän uudistamisessa, vaikka tämä on ollut heidän vaatimuksensa neuvottelujen alusta asti, ja vasta muutama päivä sitten he kaatoivat sovitteluesityksen, jonka yksi elementti oli yhteinen palkkareformityöryhmä. Mikäli mieli on muuttunut, sitä parempi, ja vastaava sovitteluehdotus olisi varmasti tälläkin kertaa tarjolla. Syytökset siitä, että “palkansaajapuoli kannustaa jäseniään lakkoon tietoisesti virheellisillä väittämillä” viittaavat kuitenkin työnantajapuolen yritykseen iskeä kiilaa yliopistolaisten riveihin tietoisella disinformaatiolla. Tämä puolestaan enteilee ikävästi sitä, että sovittelussa pyritään sittenkin ajamaan läpi uusia heikennyksiä.

Omalta osaltani seuraavat 48 tuntia ovat yhtä kiireiset kuin neuvottelijoille. Ellei valtakunnansovittelijan toimistolla saada sopimusta aikaiseksi ennen tiistain vaihtumista keskiviikoksi, Tampereen yliopiston työtaistelu toteutuu yhdessä kuuden muun yliopiston kanssa. Tällä hetkellä siihen on suorastaan erinomaiset valmiudet, ja Sivistystyönantajien menettely on todennäköisesti vain kohentanut ihmisten motivaatiota. Tampereen yliopistolakolla on oma FB-tapahtumansa, johon kehotan kaikkia liittymään. Niin kauan, kun Sivistystyönantajien asenne on mitä on, on työtaistelu valitettavan todennäköinen. Mutta mikäli sovittelusta jotain siedettävää kuitenkin syntyy, niin pidän aika todennäköisenä, että se on mitä suurimmassa määrin JHL:n tukilakkojen ansiota.

 

Advertisement
This entry was posted in Yleinen, Yliopisto and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s