Bibliografia

Aina toisinaan minulta kysytään, mitä oikeastaan olen kirjoittanut, ja millä ansioilla kutsun itseäni “sotahistorian tutkijaksi”? Olen väsännyt tämän sivun lyhyeksi esittelyksi tekemistäni kirjoista.

1093_HaavoitettuRitari_201627224718

Ensimmäinen kirjoittamani historiateos, vuonna 2008 ilmestynyt Haavoitettu ritari, oli upseerielämäkerta, jonka päähenkilö oli jääkärieversti ja Mannerheim-ristin ritari Eino Polón. Kirjoitin elämäkerran edesmenneen jääkäriupseerin omaisten tilauksesta ja sain hankittua sille kustantajan ihan itse. Teoksen julkaisi muinoin Tampereen Sampolassa toiminut militariaan erikoistunut Apali-kustantamo.

Kirjaa kirjoittaessani en osannut vielä kaikkea, minkä tätä nykyä osaan, mutta palaute oli ihan myönteistä, ja arvostelut Helsingin Sanomissa ja Keskisuomalaisessa olivat ainakin omasta mielestäni suotuisia. Ensimmäinen arvostelu luonnehti kirjaa “psykologiseksi elämäkerraksi”. Teos arvosteltiin myös Antti Vuorenrinteen toimesta Demarissa, niin ikään asiallisesti ja rohkaisevaan sävyyn, mutta tämä arvostelu on kadonnut verkosta silloin kun isompi työväenpuolue pisti äänenkannattajansa ulkoasun uusiksi. Kirjaa ei ole myynnissä enää yhtään missään, antikvariaatteja lukuunottamatta. Erinäisten vaiheiden kautta sain sentään pelastettua painoksen loppuerän.

88246

Ensimmäisen teoksen jälkeen käytin aikani väitöskirjan tekemiseen, koska tohtorin tutkintokin piti hankkia. Suomen kaartin vuoden 1831 Puolan-sotaretkeä käsittelevä teos On Behalf of the Emperor, On Behalf of the Fatherland ilmestyi Leidenissä toimivan kansainvälisen Brill-kustantamon julkaisemana vuonna 2015. New Jerseyssä vaikuttava professori Christopher Gennari arvosteli kirjan H-netissä omintakeiseen tyyliinsä.

Teos on toistaiseksi ainoa kansainvälisesti julkaistu monografiani, mutta moni ei saa ikinä aikaiseksi sitä ensimmäistäkään, ja ainakin kustantamo oli varsin pramea. Brill teki aikoinaan Alankomaiden natsimiehityksen aikana yhteistyötä kolmannen valtakunnan kanssa ja painatti saksalaisille ohje- ja opaskirjoja, mutta sodanjälkeisten selvittelyjen jälkeen kustantamo on ollut puhdas ja kunnioitettava kansainvälinen akateeminen kirjapaja. Oma teokseni on yhä kaupan kustantajalla, mutta koska kyseessä on Brill, sen vähittäismyyntihinta on korkeampi kuin Puolan-sotaretken kustannukset per capita.

vapaaehtoisetpieni

Kun kerran ensimmäisestä kirjasta oli ollut jonkin verran aikaa, niin pukkasin vuonna 2015 saman tien ilmoille toisenkin tietoteoksen. Vapaaehtoiset oli katsaus suomalaisiin vierastaistelijoihin 1800- ja 1900-luvuilla, ja sen julkaisi Somerolla vaikuttava Amanita, joka muuten on hyvin vieraanvarainen ja ystävällinen kustantamo. Tämänkin kirjan vastaanotto oli miellyttävä, ja opus noteerattiin Helsingin Sanomissa, Tieteessä tapahtuu -lehdessä sekä Agricolan kirja-arvosteluissa. Teosta voi niin ikään kysellä kustantajalta.

Summa-kansi

Neljännen kirjan sain aikaiseksi vuonna 2017. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisema Summan tarina käsittelee, kuten nimestä voinee arvata, Summan taistelua Suomen talvisodassa. Tutkimuksena teos yhdistää sodan sosiaalihistoriaa ja tunteiden historiaa. Tarkastelussa ovat rintamayhteisön ja taistelukokemuksen kaikenlaiset ulottuvuudet. Tämä hanke oli minulle henkilökohtaisin, koska äitini isä kaatui Summan taistelussa. Kirja ilmestyi syyskuussa 2017, on myynnissä varsin näkyvästi useimmissa kirjakaupoissa, ja sen voi myös halutessaan tilata kustantajalta. Arvosteluja on toistaiseksi ehättänyt ilmestyä kaikista mahdollisista julkaisuista Vihreässä Langassa ja Agricola-forumilla, sekä sopivasti itsenäisyyspäivän jälkeen myös Helsingin Sanomissa. Siihen nähden, että kritiikkejä kirjasta ilmestyi Suomen satavuotisjuhlien yleisessä tungoksessa harvakseltaan ja vasta kuukausia julkaisupäivän jälkeen, sitä ehdittiin saamieni yhteydenottojen valossa ilmeisesti lukea jo syksyn aikana varsin kohtuullisesti. Alkuvuodesta 2018 teos noteerattiin muun muassa Pohjois-Karjala-viikkolehdessä ja Pohjalaisen lukijapalstalla.

Olen tietysti raapustellut myös useamman tutkimusartikkelin ja kasan populaarimpia tekstejä, ja jos täydellinen julkaisuluetteloni kiinnostaa, niin sen saa pyytämällä. Ensimmäisessä maailmansodassahan pääsi hävittäjä-ässäksi pudottamalla viisi viholliskonetta, joten vielä kun kirjoitan viidennen kirjan, niin tästähän tämä lähtee.

12.1.2018, Jussi Jalonen

Advertisements