Talouskuri ja nujerrettu populismi

 

Taloustieteen nobelisti Paul Krugman on tänään luonut silmäyksen Suomen taloustilanteeseen ja tehnyt saman johtopäätöksen kuin maamme tuore hallitus; Suomessa on paineita sisäiseen devalvaatioon. Tapansa mukaan on Krugman todennut varsinaiseksi syyksi maamme jäsenyyden eurooppalaisessa yhteisvaluutassa.

Käytännössä jo maan edeltävä hallitus otti askeleita sisäisen devalvaation suuntaan, ja prosessin toteuttaminen alkoi jo viime vuonna. Tavallaan sen takana on ollut vieläpä kansallinen konsensus, ja parin vuoden takaista työllisyys- ja kasvusopimusta voi pitää toimenpiteen edellyttämänä alustavana joustamisena työmarkkinajärjestöjen taholta. Tämänhetkinen uuden hallituksen ja ay-liikkeen välinen vastakkainasettelu merkitsee rajua muutosta ja muuttaa toistaiseksi edenneen maltillisen prosessin astetta ankarammaksi ja puoliväkisin toteutetuksi. Sattumaa ei tietenkään ole, että Suomen uusi elinkeinoministeri on EU:n kovana piilunkäyttäjänä profiloitunut Olli Rehn, joka on aiemmin ollut Krugmanin kovan kritiikin kohteena, ja jota tuore ministeritoveri Timo Soini luonnehti aikoinaan unohtumattomasti “Brysselin Bobrikoviksi“.

Eurooppalaisittain kiinnostavaa ja ilmeisesti ainutlaatuista on se, että prosessissa on mukana perussuomalainen puolue. Kuten nobelisti Krugman on maininnut, Suomessa päätään nostava raaka talouskuripolitiikka ja etenevä sisäinen devalvaatio ovat välitöntä seurausta yhteisvaluutan ongelmista. Erikoista on se, että tähän politiikkaan on nyt sidottu maamme euroskeptinen puolue, joka on kaiken lisäksi eräs koko maanosan merkittävimmistä eurokriittisistä poliittisista voimista. Muualla Euroopassa talouskuripolitiikka on luonut pohjaa EU-kriittiselle populistiselle reaktiolle, mutta Suomessa johtava populistipuolue on onnistuttu suitsimaan eurojäsenyyden edellyttämän kovaotteisen talouspolitiikan välikappaleeksi. Paradoksi ei tietenkään ole ensimmäinen lajissaan maamme historiassa, ja on tavallaan jopa ominaista poliittiselle järjestelmällemme. Maamme euroskeptinen populismi on käytännössä nujerrettu.

Vaarana tässä tilanteessa on se, että pettynys perussuomalaisiin kanavoituu Suomessa uuteen ja entistä kovempaan poliittiseen protestiin. Riviäänestäjälle on riittävän selvää, että kansalaisten arkeen osuvat leikkaukset ja palkkakuri toteutetaan siksi, koska jäsenyys valuuttaunionissa sitä edellyttää. Tässä tilanteessa Timo Soinin ja hänen puolueensa katu-uskottavuus alkaa olla pitemmän päälle lujilla. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan mahdollinen pettymys kanavoituu, vasemmalle vaiko äärioikealle.

Advertisement
This entry was posted in Politiikka and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s